Нека се преборим заедно за закон против тормоза от кучешки лай


В Германия: Съдебната практика за лаенето на домашните кучета може да се обобщи накратко така: домашното куче има право да лае по половин час на ден, но не повече от десет минути наведнъж. Освен това на кучетата е забранено да лаят между 19 часа вечерта и 8 часа сутринта.

Породата Питбул е забранена за отглеждане в Полша, Германия, Дания, Румъния и Норвегия. Разрешена е във Франция, Великобритания, Италия, Ирландия и Испания, но има изисквания за собственика да е над 16-годишна възраст и да премине специален обучитетелен курс. Абсолютно задължително е да бъдат разхождани изключително и само на къс повод и да се избягват обществените места. Има много подобни ограничения и за различни териери и ротвайлери, както в ЕС така и в много щати на САЩ. Софийска Община е правила опит за дискусия на подобна регулация, но без видим резултат. Всеки престъпник в момента може да си вземе подобно куче и да тероризира обществото около него както си иска.

В Италия при оплакване от силен кучешки лай полицията има право да налага глоби и да прибере кучето в приют. У нас полицията не може да направи абсолютно нищо, освен да отнесе подигравки и ругатни.

В Швеция за да отглеждаш куче е необходимо да вземеш предварително съгласие на съседите, независимо дали живееш в блок или в къща.

В Ню Йорк кметът Майкъл Блумбърг е забранил кучетата да лаят повече от 10 минути през деня и повече от 5 минути през нощта, тъй като там шумът е на първо място по брой оплаквания. Той е на първо място по оплаквания и в София, както и почти навсякъде в развитите населени места по света. В Лос Анджелис пък кучешки лай над 10 минути се наказва с 1000 долара глоба.

България според изискванията за присъединяване към ЕС прие закон срещу шума, но той е доста формален, а изпълнението му е още по-формално и в него няма описана специфична процедура против силен кучешки лай. В края на всеки февруари се отбелязва и по една седмица за борба против шума с добри пожелания. Съществува и Директива 2002/49/ЕС за "Оценка и управление на шума в околната среда


             Контакти за обратна връзка